Tools

Home Tools

ONTDEK ONZE SELECTIE NASLAGWERKEN EN LINKS

Een woordenboek is en blijft een essentieel naslagwerk voor al wie een taal wil leren. Drie vragen doen zich dan onmiddellijk voor: welk woordenboek kies je, waar vind je het en waar moet je op letten als je het gebruikt?

We zullen het hier niet over papieren woordenboeken hebben. We verkiezen al lang hun digitale versies. Wat onze keuze motiveert, is heel eenvoudig. De databank van een online woordenboek wordt constant geüpdated, die van een traditioneel woordenboek zit vast.

Mijnwoordenboek.nl is een onafhankelijk privé-initiatief, gestart in 2004. Behalve voor het vertalen van woorden, kun je bij MWB ook terecht voor synoniemen, puzzelwoorden, rijmwoorden, werkwoordvervoegingen en dialecten.

Interactive Terminology for Europe is de terminologiebank van de Europese Unie. IATE heeft een extensie waarmee de database direct vanuit de browser kan worden opgeroepen. Voor veel tolken en vertalers is het een onmisbare tool geworden.

Linguee is een uitgebreide online terminologiedatabase waarmee termen in hun context kunnen worden opgezocht. Het is een context-gebaseerde tool met veel teksten van o.a. de Europese Unie. Het is een bijzonder praktisch hulpmiddel om nét die ene term in de juiste context te vinden.

Op deze web site kunt ge beschrijvingen van Vlaamse woorden en uitspraken vinden, toevoegen en bewerken. Deze woorden zijn goed ingeburgerd in Vlaanderen, maar worden niet als Nederlandse standaardtaal aanvaard. Het bevat reeds 33240 termen.

Encyclo.nl is een zoekmachine voor Nederlandstalige begrippen en definities. De website probeert alle woordenlijsten op het internet, groot en klein, samen te brengen om het zoeken naar woorden makkelijk te maken.

Via Lingro kan je een tekst die online staat woord voor woord vertalen. Je plakt er gewoon de URL-code in en krijgt vervolgens het artikel te zien. Elk woord kan apart aangeklikt worden om dan vertaald of verklaard te worden. De taalcombinatie Frans-Nederlands bestaat nog niet. Een omweg via het Engels is noodzakelijk.

Het Groene Boekje is de gebruikelijke naam van de Woordenlijst Nederlandse Taal, een overzicht van de officiële spelling van Nederlandse woorden zoals deze volgt uit besluiten genomen door de Nederlandse Taalunie. De Woordenlijst is geen woordenboek en heeft niet tot doel de betekenis van een woord te geven.

Grammatica is een systeem van regels waarmee je een taal kan leren spreken, schrijven en begrijpen. Zonder grammatica kan een taal niet evolueren en dus ook niet blijven bestaan.

Deze site stelt een remediëringsgrammatica van het Nederlands als tweede taal voor. Gramlink biedt een ideale mix aan van theorie en oefeningen voor al wie autonoom wil leren.

De Algemene Nederlandse Spraakkunst, kortweg ANS, is hét naslagwerk over de Nederlandse grammatica. De elektronische versie e-ANS wordt momenteel geactualiseerd en uitgebreid, en sinds kort is ook het Instituut voor de Nederlandse Taal bij dat project betrokken.

Op deze site kun je oefeningen doen, de theorie nog eens nalezen of oefeningen aanvragen over de tijden, woordsoorten, zinsontleding, werkwoordspelling, stijl of correspondentie.

Een taal leren is een proces dat nooit ophoudt. Hieronder vind je een paar nuttige links om je kennis op peil te houden, te updaten en te verbeteren.

Team Taaladvies verspreidt adviezen en beantwoordt vragen over spelling, leestekens,  woordgebruik, grammatica, uitspraak, tekstconventies zoals titulatuur en adressering, formulering en stijl.

Onze Taal is een vereniging voor taalliefhebbers. Met een tijdschrift waarin deskundig én op een leesbare manier over alle aspecten van de taal geschreven wordt. Onze Taal heeft bovendien een Taaladviesdienst, die vragen over de Nederlandse taal beantwoordt.

De Taalunie ontwikkelt en stimuleert beleid voor het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname, en ondersteunt het Nederlands in de wereld zodat zoveel mogelijk mensen het kunnen gebruiken.

De VRT besteedt in de eerste plaats aandacht aan informatie, cultuur en educatie. Om te vermijden dat ze een niche-omroep zou worden, mag ze ook ontspanning en sport brengen. Als omroep van en voor alle Vlamingen, focust de VRT op programma’s uit Vlaanderen.

Kranten.com biedt u de mogelijkheid om uw eigen krant samen te stellen! Hierbij kunt u kiezen uit nationale en regionale kranten. Bekijk dan iedere dag het nieuws waar uw persoonlijke interesse naar uitgaat.

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren stimuleert de studie, de beoefening en de bloei van de Nederlandse taal en letteren. Ze verzorgt publicaties, kent prijzen toe, formuleert adviezen, neemt standpunten in en organiseert evenementen.